KULTURMINNEKVELD PÅ TØYEN TORG

I disse tider holder nordmenn seg stort sett hjemme, og når vi går ut, unnlater vi å samle oss i svære heseblesende klynger i ugjennomsiktig tåke mettet av dråpesmitte. Mange hengir seg til klassiske innendørsaktiviteter som Monopol, Scrabble og familievold, men det sier seg selv at dette kan bli kjedelig i lengden… spille de samme spillene og slå på de samme menneskene dag ut og dag inn.


Det var nok slik noen på Tøyen i Oslo resonnerte sist mandag kveld. De ville bryte monotonien, komme seg ut i frisk luft.. nei, de ga seg ikke til å spasere rundt Sognsvann, de gikk ikke på ski i marka, rasket ikke over tilfrossede skogstjern på nyslipte skøyter… nei, de tok med seg kniver og møttes til slåsskamp på Tøyen Torg.
Cirka 20 menn og gutter i alderen 15 til 30 år gikk løs på hverandre i møljeslagsmål. Det gikk unna så fillene føk, og noen ble knivstukket. Politiet var på pletten etterhvert og gjenkjente noen av de involverte friskusene, som sikkert hadde vært ute en vårkveld før. Tre ble pågrepet, én ble bragt til Ullevål sykehus, en annen sendt til legevakta.
Jeg vet ikke hvem disse mennene er, man er henvist til gjetninger, men alle vet at det er flere hundre år siden det var vanlig blant nordmenn å gå løs på hverandre med kniv og forsett om å drepe.
Man kan ikke annet enn undres på hvem disse slåsskjempene er og hvorfor de ville kverke hverandre, men det kan ikke utelukkes at de er interessert i folkelige tradisjoner fra forgangne tider og ville slå et slag for gamle, norske kulturuttrykk, og at denne slåsskampen er å anse som et kulturminnearrangement.
Når jeg tenker meg grundig om, og det gjorde jeg nettopp, er det den mest sannsynlige forklaringen…

2 kommentarer
  1. Salige Frank Aarebrot fortalte en anekdote om en heller makaber skikk i bryllup i Gudbrandsdalen i hine, hårde dager. Man bandt visstnok to menn sammen og med hver sin kniv måtte de forsøke å stikke motstanderen helt til kun en stod levende igjen. Man kan jo selvsagt bare undres på om dette er en videreføring av den tradisjonen, men jeg sitter likevel med en vag følelse av at spørsmålet om hvem disse norske nordmennene fra Norge er ikke avklares før tolk er tilgjengelig…

   1. Hei, Ghost… jeg har ord på meg for å være litt naiv, men etter moden ettertanke og lesning av din kommentar, har jeg tenkt at det kan være tale om en lokalavdeling av BUL (Bygdeungdomslaget) som har møttes for litt fest og moro og leikarring… også har det utartet litt med gammel bygdekultur, slik som du antyder..

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg