ONDSKAPENS AFTEN

Uspjåkede drittunger som ringer på og skal ha godterier… fysj og pføy. Ingen av disse møkkaungene vet hva de driver med, kanskje ikke foreldrene heller. Allehelgensdag er første søndag i november, og kvelden før er Allehelgensaften.
Dette halloweenkjøret er noe katolskinspirert fjas importert fra Amerika. Denne kvelden er en helt vanlig oktoberkveld, men det skjønner ikke de tåpelig utkledde drittungene som ringte på i sted.
Jeg åpnet døren og sa:

– Knask, eller knep, sa de i kor. Jeg tror faen meg de var sju-åtte stykker.
Jeg la stemmen i lavt og skurrende leie:
– Sorry kids… jeg kjøpte drøyt et kilo godteri for bare to timer siden, men jeg ble fristet og nå er det tomt, ikke engang en kvart seigmann tilbake. Det gjør meg vondt.
Jeg vedla et stort, men svært ondt smil.. frydet meg over skuffelsen og la til:
– Men jeg har noen sunne og gode havrekjeks liggende og slenge. Kan det være av interesse?

TUR I TIGERSTADEN

En dag for ikke lenge siden kontaktet jeg en av døtrene mine, la oss bare kalle henne Dottir. Jeg foreslo å møtes i byen der hun bor og drikke litt øl og snakke om ditt og datt – for vi er begge gla’ i øl og en prat.
Etterpå angret jeg litt. Hun bor nemlig i Oslo, denne forunderlige by mange ikke forlater før alle tennene er slått ut og en kniv sitter fast mellom to ribbein. Kan ikke si annet enn at jeg var nervøs da jeg gikk av toget på Oslo sentralstasjon.
Jeg kikket forsiktig omkring og så ingen som drepte hverandre, bare en svær metalltiger flankert av noen turister som smilte, lo og ante fred og ingen fare.
Jeg holdt øye med alle omkring meg, begynte å gå. Da jeg rundet et gatehjørne, holdt jeg på å kræsje rett inn i en ung gutt. Jeg skvatt flere millimetre i været. Han hadde ikke hettegenser, men han var nokså brun i huden. Jeg slappet litt av da jeg så at han var etnisk norsk og kanskje bare hadde vært i Syden sammen med faren og moren sin.
Men skjelven i buksa var jeg. Skjelvingen ga seg ikke, og jeg syntes det var vanskelig å gå ordentlig. Jeg tenkte at jeg er et svært lett offer for voldshungrige ungdomsgjenger, som en skadet sebraunge på savannen, der sultne hyener lusker omkring i det høye gresset og bare venter på det rette øyeblikket…
Jeg prøvde å trøste meg med byrådsleder Raymond Johansens ord:


Jeg gjentok det for meg selv…  Oslo er en trygg by – Oslo er en trygg by – Oslo er en trygg by. Igjen og påny… som et mantra. Prøvde å få meg selv til tro det.
To unge gutter, definitivt ikke av norsk avstamning, kom mot meg på fortauet. Jeg fikk hjerteklapp og skjenet ut i veibanen. En drosjesjåfør tråkket bremsepedalen så hardt at bremsevæsketemperaturen trolig steg to grader. Takket være hans kvikke reaksjon, unngikk jeg påkjørsel og sykehusinnleggelse… jeg tok meg fort over på den andre siden av gaten og pustet ut. De brune ungdommene snudde seg og så etter meg og tenkte nok det var ergerlig at jeg hadde sluppet unna så lett, men jeg hadde lagt igjen mobiltelefon og kontanter hjemme. Det er jo det som ryker først i denne byen, og straks etter vanker det blodig nese og kanskje noen knivstikk hist og her.
Jeg gikk videre og sørget for ikke å se på mennesker omkring meg, for jeg vet jo at mange ungdommer  i denne byen ikke tåler å bli sett på. Det er visst svært provoserende. Det har jeg både hørt og lest.
For disse ungdommene er respekt mye viktigere enn kebab og cola , det har jeg også hørt og lest.  Dette med respekt er visstnok et kulturanliggende… jo lenger sør man kommer i verden, desto viktigere er respekt. Det er ikke nok å bare dra til Jylland.
Nåvel, jeg snek meg videre.. forsøkte å gjemme meg i meg selv, og jeg tror hjertet mitt slo henimot 150 slag i minuttet…

Avsluttes i morra, kanskje…  

NEI, FOR ALL DEL

Er Koranen et særskilt brannobjekt?

La oss se på første del av Brann- og eksplosjonsvernlovens paragraf 13:
Kommunen skal identifisere og føre fortegnelse over byggverk, opplag, områder, tunneler, virksomheter m.m. hvor brann kan medføre tap av mange liv eller store skader på helse, miljø eller materielle verdier.
Ved første øyekast er det fort gjort å tro at bøker ikke er med her. Men m.m (med mer) åpner for mye, deriblant Koranen – hvilket er helt og absolutt berettiget; offentlig brenning av Koranen vil blant muslimer utløse et raseri så fanatisk og eksplosivt at det ikke vil være trygt for noen å oppholde seg innenfor fem kilometers radius av flammene.
Man må påregne veltede og påtente kjøretøyer, knivstikking, machetehugg, overlagte drap, drapsforsøk, brukne bein, innslåtte neser, utslåtte tenner, påsatte branner, raserte butikklokaler og kanskje et par overfallsvoldtekter attpå.
Her er tale om boken som skiller seg uendelig masse og meget fra alle andre trykksaker i hele den vide verden og som i gamle dager kom til jorden direkte fra himmelen og ramlet rett i fanget til Muhammed som kanskje satt på ræva i ørkensanden og pillet seg i nesa, men som ikke lenge etter enstemmig vedtok dødsstraff for den som sår minste lille trevl av  tvil om Koranens himmelske ufeilbarlighet i alle verdens anliggender og alle andre, også.
For slik er det at den ikke så veldig islamvennlige organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge har varslet brenning av et eksemplar av Koranen på torget i Kristiansand 16. november.
Kristiansand kommune hadde gitt grønt lys for arrangementet, men det var før påtroppende ordfører Jan Oddvar Skisland fikk nyss om den planlagte ildpåsettingen. Han uttalte til lokalavisen:
“Det hører ingen sted hjemme, og har ingenting med ytringsfrihet å gjøre.”
Jeg forstår Skislands reaksjon, kommunebudsjettet er sikkert stramt og noen ganger må man velge:
Nei, nei og atter nei til frie ytringer… eller stuvende full akuttavdeling ved Sørlandet Sykehus og en by som ligner de mest herjede strøk av Aleppo.

HO MÄRTHA OG GUTANE

Av og te’ likar eg å tale dialekt, og are gonger kan eg ikkje lata vera skrive på dialekt. Det berre kjem ivi meg, og eg klarar ikkje støppe. Eg prøvar, men greier det ikkje.
Detta kjem nøk av at eg somtir uppheld meg i vestre Telemark og dera ikring, og der blir ein mobba og banka, nokre gonger kjøyrd ivi med traktor om ein ikkje taler skikkeleg lokalt bygdemål. Græmleg brutalt og nådelaust, men det æ greitt. Eg likar det soleis.
Eg æ heime no, men klarer ikkje omstille meg. Nei, eg klarar de’ ikkje… og nett no såg eg at han Ari Behn og sjamanen Durek æ blitt sø go’e vener. Eg heve sett eit bilæte av dei to tilsaman, dei står tett i lag og klinkar hovuder på Instagram.
Love you, brother, hev’ sjamanen skrivi til det koslege bilæti…som oversett er: Elskar deg, bror.
Detta får ein te’ å undras… ein veit jo at sjamanen har vøri saman med ein mann i sju år fyri han blei kjæresten te’ ho prinsesse Märtha. Det ty’er på at sjamanen æ ein slik ein biseksuell, som det heiter.
Kanhænde æ sjamanen blitt forelska i Ari og hev’ lyst te’ å stryka han nedivi ryggjen og kanhænde litt lenger ne’.
Ari æ jo kunstnar og forfattar og slikt nøkø, og han hev’ jo òg laga eit servise mæ’ påfuglar på… og slike kunstnarar æ jo litigrandi annleis, hev’ eg lest og høyrt ein stad, og då tenkjer eg at Ari likar tilnærmingane te’ han sjamanen.
Og nesten ingen i heile Noreg æ meir alternativ enn ho Märtha, og ho synes kanhænde de’ æ gildt at eksmannen hennar og kjæresten hennar likar kvarandre sø gøtt –  betre enn det som æ vanleg blant karar.
Ja, kven veit… kanhænde dei alle tri blir kjærastar, slik at dei kan gjera slikt som kjærastar gjer når dei ær heilt åleine på søverome’. Då bli’ nok kongjen og dronninga gla’e og gle’er seg te’ jolefeiringa, trur eg…

TANKER I VÅR TID

Jeg har en venn som er medlem av SV. Han har lenge tenkt å melde seg ut. Han har tenkt enda mer på det siden han overhørte en samtale mellom to partifeller på en partitilstelning  her forleden kveld:
– Fært med den saken i Trondheim tingrett, om hun jenta som ble slått, banka, torturert og drapstrua fra hun var tre-fire år og 15 år framover. Alt dette skjedde i hjemmet hennes.
– Fy faen! Jeg tenker at noen trøndere er bare så jævlig onde. Hva slags mann kan finne på å gjøre sånt mot sitt eget barn? Sikkert en sånn jævlig alkoholisert mannsgris med bart, vinrød skjorte, skinnvest og hvite sokker i svarte mokkasiner som drikker seg drita full og går på alle Rosenborg-kamper og de fleste bortekampene.

– Ååå??
– Ja, og kona hans er tiltalt i samme sak. Aktors påstand er drøyt seks års fengsel tilsammen.
– Åååå??
– Ja, jeg tenker jo at det ikke er så veldig bra, men familien flytta til Norge fra Iran. Der var faren blitt torturert, og det er jo sånn at hvis man selv er blitt banka og slått, blir det ofte til at man banker og slår andre, også. Det er helt naturlig, tenker jeg.
– Ja, det er klart. Åsså kommer de jo fra en annen kultur, med en annen innstilling til barneoppdragelse og sånn.. og det kan være vanskelig å omstille seg til alt det norske på en måte. Det kan jo ta 20 år, tenker jeg. Kanskje mer.
– Det tenker jeg, også. De har jo ikke egentlig gjort noe galt, jeg mener… sånn i forhold til det de kommer fra. Alt det muslimer sier og gjør må ses i kontekst, tenker jeg. Det sier jo også muslimene hele tiden.. og den vet best hvor kjolen ryker, som har den på.
– Ehh… ja, nettopp. Helt enig. Og hva skjedde da de kom til Norge? Jeg tenker at de burde fått et innføringskurs om norske lover og sånn… at det ikke er så bra å slå ungene sine og true med å drepe dem. En holdningskampanje hadde vært noe. Det fungerer alltid, tenker jeg.
– Ja, for da hadde de skjønt at de må la døtrene sine få gå uten hijab og bli kjent med gutter og sånn og kanskje ha dem på overnatting i helgene.
– Ja, nettopp. Det er myndighetene som har sviktet. Det blir ikke gjort nok for å integrere utlendinger på en måte. Det kan vi takke den mørkeblå regjeringen for, som driver med rasisme hver dag hele året – til og med i lunsjpausene, har jeg hørt.
– Jeg tenker på en måte at Sylvi Listhaug må ta det meste av skylden her. Muslimer vil jo mest av alt integrere seg, de tigger og ber om integrering og sånn, og de får lissom ikke lov til det på en måte.
– Jeg skjønner ikke at vi kan ha en regjering med så mange rasister og nazister og sånn. Jeg trodde vi hadde lært av fire års tysk okkupasjon.
– Du kan så si. Nei, jeg vet ikke. Islam er jo det stikk motsatte av nazisme, føler jeg på en måte. Jeg tenker at islam er fredens religion.
– Med så mange rasister blant nordmenn, er det ikke rart at noen muslimer blir skikkelig lei seg og frustrerte og går rundt i byene på kveldstid og får utløp for fortvilelse med vold og knivstikking og sånn… og noen voldtekter. Egentlig er det et sårt  rop om hjelp.
– Det tenker jeg, også.
– Hvordan kommer du deg forresten hjem i kveld?
– Ringer etter taxi.
– Taxi? Når begynte du å kjøre taxi. Du pleier da alltid gå, eller sykle.
– Eehh.. ja, nei.. jeg har litt vondt i det ene beinet. Jeg tenker at det er noe med et korsbånd, eller noe…

OMATT OG OMATTATT

De minst populære innbyggerne her til lands er hvite, heteroseksuelle menn mellom 40 og 50 år uten nedsatt funksjonsevne.
Rent svinehell at jeg selv er over 50 og har nedsatt funksjonsevne. Det høyre håndleddet mitt er nemlig litt forstuet. Det betyr at jeg er henvist til bruk av venstre hånd når jeg løfter halvlitere med øl opp fra bordet og til munnen. Det var akkurat det jeg holdt på med da jeg i går ettermiddag satt på en pub i byen der jeg bor.
På bordet ved siden av satt to hvite menn jeg antok til å være mellom 40 og 50 år et sted, og jeg syntes de virket svært funksjonsfriske. De svingte halvliterne sine lett som bare det.
Det var ikke så lang avstand mellom mitt og deres bord. Jeg kunne ikke la være å høre samtalen de to imellom:
– Jeg måtte bare pælme henne ut.

– Ja, for faen. Hun var slumsete med husarbeidet og greide ikke engang koke fårikål’n skikkelig. I stedet for hel pepper brukte hun masse sånn rart krydder fra der hun kommer fra.. og i bingen var hun ganske kjedelig og uten raffinement. Hun vokste jo opp på landsbygda…
– I Thailand?
– Ehhh.. ja, Thailand. Nei, nå surrer jeg fælt, hun var fra Filippinene… ehhh… nei, det var Thailand, tror jeg.. ehh, faen… det går litt i surr. Samma det, jeg ble i alle fall kvitte henne.
– På den vanlige måten?
– Jepp, griseflaks at jeg ikke bor så langt unna nærmeste krisesenter.
– Hvordan reagerte hun.
– Litt sur og grinete, men det går over. Sånne thaidamer er ikke langsinte og krisesenteret er en pen, gammel villa i et godt strøk. Jeg tror jaggu det er epletrær i hagen der, også. Hun får det fint der.
– Og nå er du singel igjen?
– Jepp, men jeg drar snart avsted igjen.
– Thailand igjen?
– Næhh.. litt lei thaitøyter nå. Jeg har bestilt tur til Vietnam. Reiser om tre dager. Blir spennende. Gleder meg…

LIKE BARN LEKER…

Noen undres på hva det kan komme av at en norsk prinsesse fra et nokså pent møblert hjem innlater seg med en sånn surrete tullebukk som sjaman Durek Verrett.
Vel, det kan ikke utelukkes at teorien like barn liker best gjelder for de to. I så fall kan det ikke helt utelukkes at kronprinsessen er like tjukk i hue som sjamanen. Men hvordan kan prinsessen ha blitt så trang i nøtta?


Vel, man er henvist til spekulasjoner, og da er er det henimot ugjørlig å overse den mange hundre år gamle kongelige skikken med å holde sex og samliv innenfor slekten.
For det er ikke bare pakistanere som liker å gifte seg med slektninger. Kong Haakons foreldre var fetter og kusine, og dronning Mauds mor var gift med sin mors fetter.
Haakon og Maud fikk Olav, som giftet seg med sin kusine Märtha. De fikk tre barn, hvorav nåværende kong Harald. Han er sin egen tremenning, men kan visst skrive navnet sitt og hadde vett nok til å trosse sin fars ønske om fortsatt innavl. Han giftet seg med en kvinne av folket.
De to fikk to barn. Kronprinsen har aldri gitt uttrykk for kolossalt intellekt, men er ‘e så nøye ‘a, og som kronprins trenger han ikke smørr på brø’skiva si sjøl.
Han giftet seg med en enda mer folkelig jente enn moren sin. Han traff henne på Quartfestivalen og sammen har de bidratt til justering av den kongelige stamtavle. Det er bra.
Prinsesse Märtha giftet seg med Ari Behn. De to fikk barn sammen. Det er bra, men hva med henne selv?
Jeg er usikker på hvor lenge innavl henger igjen og hvordan det kan påvirke åndsevner og dømmekraft. Sikkert er det imidlertid, at hun rett som det er slår av en prat med hester, døde mennesker og engler… og nå er hun kjæresten til en kar som er like fabelaktig usannsynlig som en tegneseriefigur.
Men kjærlighetens veier er uransakelige… og undertiden uutgrunnelig som blikket til dronning Maud…

MORDERZOMBIAR OG SLIKT NOKO…


Jurist i Oslo-politiets hatkrimgruppe, Andreas Kruszewski, er aktor i Oslo tingretts straffesak mot Fanny Bråten og Lars Thorsen. Hans påstand er ubetinget fengsel –  45 og 30 dager.


De to er tilknyttet organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge og er tiltalt etter straffelovens paragraf 185. De har stått på gater og torg og kritisert islam, muslimer og rådende innvandrings -og integreringspolitikk. De har også delt ut små trykksaker i samme hensikt. Oslo tingrett mener at flere av Bråtens og Thorsens ytringer er hatefulle, tre av dem er i løpet av siste året gjengitt både hist og her. La oss se på dem:
Notoriske seksualpredatorer som voldtar i epidemisk omfang.
Vel, det er nokså godt dokumentert at personer med innvandrerbakgrunn er overrepresentert i norsk kriminalitetsstatistikk, som også inkluderer voldtekter.. og i Sverige – som vi ikke liker å sammenligne oss med – er minoritetsungdommelig voldekt av svenske piker ganske vanlig.
Lenger sør, i de landene der profeten Muhammed er alt og alles midtpunkt og kvinnene ikke verdt stort mer enn vindtørket kamelbæsj, er voldtekt og vold mot damer nesten like vanlig som å klø seg i ræva.. og muslimene selv anerkjenner historien om Muhammed og hans Aisha, som bare var ni år gammel da den store profeten dyttet sitt hellige og formodentlig stive lem inn i henne.
Spørsmålet er da: Er dette hatytringer, eller bare faktaopplysninger?
Også er det denne karakteristikken av islam: Tilbakestående kultur. Kan denne ytringen rammes av straffelovens paragraf 185? I så fall hvorfor. Det er jo helt sant. Uomtvistelig. Et heidundrende aksiom som ljomer veggimellom og vel så det. Sivilisasjonsnivået i muslimske land er svært lavt. Det er omtrent 1000 år siden 100 personer i den arabiske verden tenkte 10 fornuftige tanker i løpet av én og samme dag, og i 13 muslimske land er døden straffen for blasfemi.
Spørsmålet man må stille seg: Skal det være straffbart å si noe som er helt innlysende og som de aller fleste mener er sant?
De to dømte har brukt begrepet morderzombier om muslimer. Såvidt jeg vet har ingen av de to tiltalte brukt dette ordet i bestemt form flertall, de har altså ikke ment at alle muslimer er gærne, kathtyggende mordere på autopilot.
Begrepet zombie er fra woodookulturen i Karibia. Noen der tror døde mennesker kan vekkes til live ved litt svart magi. De blir ikke helt som før… litt stive i både blikk og ganglag, de mister det meste av humoren og er ikke lett føre en samtale med, og de kan nok ligne enkelte muslimer, som styrt av en hjerne fordreid av islam begir seg ut på drapstokter, voldtar kvinner og ødelegger alt de kommer over flere millioner ganger mer effektivt enn gresshoppesvermen nevnt i 2. Mosebok. Kanskje ser de slik ut:
Men det finnes jo muslimer i Norge som riktignok ikke har drept no’ særlig, men som er ganske zombieaktig. La meg presentere Mohyeldeen Mohammad som sitter i fengsel, etter domfellelse for trusler mot Venstres Abid Raya:


Vel vel vel og atter vel.. er det rimelig at man må i fengsel for å ha sagt sannheten, eller noe som ligger nokså tett opp til den.. og:  Er ytringsfriheten i Norge bare gammelt blekk på prosessert trevirke fra 1814?
Jeg veit ‘a faen, jeg… men jeg husker min forlengst henfarne grandonkel Alberts som etter to glass whisky var rene sitatmaskinen:
“Hvis du synes – etter en god stunds tankevirksomhet og refleksjon – at en regel, eller en lov er no’ helt inni granskauen tåpelig og strider mot sunt bondevett, skal du bare gi blanke faen i den.”

Dom i angjeldende sak er ventet neste uke. Aktors påstand er som nevnt 45 og 30 dager ubetinget fengsel. Hva jeg synes er passende straff for disse ytringene? Vel, la meg bryte dem ned i form og innhold.
Innholdet er stort sett greit og bør ikke straffes, noe må man tåle å lese og høre. Formen, derimot, er ikke kjennetegnet ved aparte formuleringskunst og bør få en reaksjon. Man bør jo unngå fremmedord hvis man kan… rovdyr i stedet for predator.. og hvis jeg skal være pirkete: Nynorskformen zombiar er litt artigere enn bokmålsvarianten..
Straffeutmåling, tja… vanskelig, men straffelovens paragraf 78 kan komme i betraktning, den eksemplifiserer ulike omstendigheter av formildende art, heri også berettiget harme, og alle vet at sinne kan forpurre formuleringsevnen. Ubetinget fengsel er selvsagt altfor strengt. Jeg foreslår en helgs tvungen etymologisk ordbruksseminar på Scandic Helsfyr med muligheter for safari i Oslo øst natt til søndag…

EN KLOK MANN


Didrik Søderlind er livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, som trolig betyr at han rykker ut når forbundets sentralbord mottar meldinger fra folk som opplever å få bulker i det humane livssynet sitt, kanskje sent lørdag kveld, eksempelvis en ung mann som etter å ha kjøpt melis for 3000 kroner i stedet for kokain tar med seg ei dame hjem, som når hun kler av seg, viser seg å ikke være en dame, men et eller annet tidsriktig kjønn omtrent midt imellom dame og mann –  som han pælmer ut snøggast råd og klærne attpå.
Men i ledige stunder, etter å ha unnagjort dagens skjeggtrimming og bartetvinning, tar han seg tid til å mene saker og ting om mangt og meget, eksempelvis at politiet – med tanke på domfellelse – bør avsette ressurser til etterforskning av personer som på nettet pønsker ut forestillinger om hvordan ting henger sammen og ikke… ja, Søderlind har i tankene de fæle konspirasjonsteoretikerne som hjemsøker vårt land.


Alle i Justis- og beredskapsdepartementets lovavdeling jubler helt sikkert og synes nok forslaget er helt prima, likeledes Politidirektoratet… og politibetjenter over hele landet gleder seg nok til følge med på facebook og andre nettsteder der man skriver masse rart om de underligste temaer. Ikke minst artig blir væpnede utrykninger til adresser der man har grunn til å mistenke konspirasjonsteoriutvikling i stor stil.
Søderlinds forslag betyr flere politiarbeidsoppgaver, som vil redusere arbeidsledighet blant nyutdannede politifolk, men alle politidistrikter må også knytte til seg en rekke fagpersoner… historikere, sosiologer, antropologer, psykologer, fysikere, matematikere… som skal vurdere om en tekst er så drøy at tiltalebeslutning er på sin plass.
Han gir ikke eksempler på hva slags konspirasjonsteorier som bør rammes av straffeloven, men at Didrik Søderlind er en svært klok mann, det er faen skjære meg hevet over hvilken som helst konspirasjonsteori i hele verden og vel så det…

EG SER


Eg ser at du er døll
men eg kan ikkje pimpa livet for deg
Du må pimpa det sjøl
for eg gidd’ ikkje hjelpa til
nei, eg gidd’ ikkje hjelpa

Eg ser at du er lei
men ingen gidder høyre på sutringa di
Du får drikka deg full
men eg kan drikka med deg
ja, eg kan drikka med deg
(hvis du spanderer)

Eg ser du vil bli pop
men det kan du faen meg glemme, truuur eg
for du er ein grinete dude
ja, det er du faaaaaaaaaen meg, det 
det er du faaaaaaaaaaen meg, det

Eg ser du vil bli spilt
men eg kan ikke laga musikken for deg
Du må laga han sjølv
og vi veit jo åssen det går…
då blir du ikkje spilt i radio
nei, du blir ikkje spilt i radiooooo…