TENK OM…

Mange kristne – både katolikker og protestanter – er forarget over Frankrikes OL-åpning, især tablået der skrullete drag queens, transer, homser og ganskemangekjønnede individer sitter og står langs et langbord og spjåker seg til … i forgrunnen en blåmalt mann agerende som Dionysos, den greske guden for sus og dus og rus og overdådig skjørlevnet.
Jeg er selv oppvokst i et kristent hjem og oppsøker tid om annen kirken jeg sogner til. Da jeg var liten gutt, ba jeg aftenbønn hver kveld, men det er lenge siden nå. Jeg må nok nøye meg med betegnelsen kulturkristen.
Jeg synes ikke Paris-OLs nattverdenvariant er no’ særlig å skryte av, ikke særlig raffinert, ganske smakløs … men er det no’ å bli sur for?
Frankrike ble sekularisert allerede i 1905 og skiller skarpt mellom stat og religion. Kanskje derfor franskmennene ikke går av veien for litt blasfemi? Kan tenkes, vet ikke.
Modig gjort var det imidlertid ikke. Paris-OL risikerte ingenting med denne vrien på da Vincis Nattverden. Ingen kristne ville ildsette franske ambassader, brenne trikoleren, hoie og skrike på gater og streder og true med å halshugge alle som ikke tror no’ særlig på Gud, Jesus og Den hellige ånd. Kristne mennesker driver ikke med sånt. Det vet franskmennene.
Hvis OL-arrangørene hadde ønsket å være modige, kunne de laget noe artig ut av islam og Muhammed… som jo er en utømmelig kilde til spas og gøy. Hva med Muhammed, som var litt av en småjentefut og giftet seg med en seks år gammel pike og fullbyrdet ekteskapet tre år senere… slik som antydet ved denne arkivtegningen:

MIN VENN…

… Ralf ringte nettopp. Ettersom jeg hadde drukket et par kjøkkenglass gin-tonic til frokost, var jeg i ganske godt lune og plukket opp telefonen ganske omgående.
– Hei, Ralf… lenge siden. Hvorledes er tilværelsen i grove riss?
– Utholdelig, jeg er ikke på jobb.
Ralf er lærer i videregående skole og vil pensjonere seg så fort som mulig, men han har laaang sommerferie, god tid til å komme til hektene etter et “uutholdelig undervisningsår med ekstremt uintelligente og vanartede unge mennesker.”
– Late dager og sene kvelder i sus og dus og rus i Toulouse?
– Forsåvidt, men hør her. Har du lest VG i dag?
– Nix.
– Artig sak om krisen i lærerutdannelsen her til lands. Søkertallene til lærerutdannelsene har stupt. Ingen vil bli lærere.
– Men det ække no’ nytt… ikke særlig artig, heller.
– Det artige er at saken ikke med et eneste ord berører de virkelige grunnene til at unge mennesker skyr læreryrket som det var en dødelig epidemi.

– Flere politikere ytrer seg. Stortingsrepresentant Mona Fagerås fra SV er åpen for å se på hvordan lærerutdannelsen er strukturert. Hun ser ikke bort fra at vi må fjerne kravet om mastergrad. Forøvrig mener hun at vi må snu alle steiner, for å finne ut hva som skal til for at unge mennesker vil bli lærere.
– Er det mange steiner, tror du?
– Hovedsaklig én, den er identifisert for lenge siden, men ikke mange vil snu den.
– Ååå?
– Fiskere og bønder har de farligste arbeidsplassene i Norge, noen ganger dør de… men de slipper ihvertfall å ha gærne barn og ungdommer rekende rundt ombord, som plager dem hele dagen, skriker og skråler, slår og sparker og kanskje tar frem en kniv med forsett om å drepe.
– Uffda.
– Ikke er ord om dette i VG-saken. I fjor mottok de 20 største kommunene i Norge over 26 000 meldinger om vold og trusler, en økning på 30 prosent fra året før. De yngste elevene er de verste. Heldigvis jobber jeg i videregående, jeg slipper de aller verste. De slutter etter endt grunnskole og gir seg i kast med privat næringsvirksomhet.
– Egen bedrift?
– Narkosalg, ran og andre vinningsforbrytelser i arbeidstiden. Vold og hærverk på fritiden.
– Du slette tid.
– Nettopp.
– Hva skal til, da… for at unge mennesker vil begynne på lærerutdannelse?
– Før det første må opplæringsloven skjerpes. Lærere må gis makt og myndighet til å utøve sitt yrke, men det er selvsagt ikke nok. Gærne ungdommer leser ikke lovverk i nevneverdig grad.
– Trolig ikke.
– La oss være ærlige, hvem står bak det meste av denne volden? Jo, det er melaninrike barn og unge med opprinnelse i land vi nødig sammenligner oss med. Vi snakker Afrika og Midt-Østen.
– De som tror på Muhammed?
– Jepp, innvandringsstopp vil ha gunstig effekt, på lang sikt… men vi kan ikke vente på at den første barneskolelæreren skal bli knivdrept ved sitt kateter.
– Ehh.. nei..
– Spesssialskoler utenfor tettbygd strøk.
– Mens vi venter på det?
– En kraftig og røff plugg av en vekter i hvert klasserom, bestykket med kølle og pepperspray.