MØRKETID

Kjersti Grini kom litt skjevt ut i begynnelsen av Farmen-kjendis. Hun sto ved siden av Jahn Ivar “Mini” Jacobsen og bivånet et kuslipp. Hun flirte og lo og pekte i retning kuene:

Det ble baluba og hurlumhei. Grini hadde brukt ordet neger, eller n-ordet som det heter nuomstunder. En av de andre deltagerne, Øyunn Krogh, ble veldig fornærmet og begynte å gråte, som kan ha sammenheng med at hun har en veldig melaninrik kjæreste.
Kjersti Grinis forsnakkelse, eller ubetenksomhet, eller noe annet… som i ettertid kanskje vil bli benevnt Grini-gate, er – når alt kommer til alt og rundet av nedover – en ganske liten sak i verden, og jeg synes hun har greid seg bra. Hun har lagt seg ned, men ikke helt flatt.
Kjersti Grini er heldig, som ikke er lærer, men det er Anne Herre Bisgaard. Hun jobber i Oslo-skolen og må veie og måle ord før hun uttaler dem. Hun skriver i en NRK-kronikk at hun ikke kan snakke om lysere tider og hvite løgner uten å bli beskyldt for kamuflert rasisme.
Hun forteller om den gangen hun skulle redegjøre for den unge kvinnen Lucia – senere helgenerklært –  som entret en mørk grotte med et lys i hånden og i sitt hjerte de beste hensikter … gi mat til forfulgte kristne. Bisgaard sa at hele denne scenen symboliserer lysets seier over det mørke, i kampen mellom det gode og det onde. Hun tente et lys i klasserommet, hvorpå følgende replikkveksling:
En elev: – Er ikke det litt rasistisk?
Bisgaard: – Hva mener du?
Eleven: – Du sier at lyst er bedre enn mørkt.
Kanskje bare begynnelsen, dette. Disse elevene er ennå ikke tørre bak ørene, men det blir de jo etterhvert, og noen av dem vil kanskje oppsøke posisjoner hvorfra de kan påvirke det norske språket, hvori alle ord og uttrykk som beskriver fargetoner, nærvær av tindrende lys og totalt mørke – og alle nyanser imellom.
Finansredaktør Terje Erikstad i Dagens Næringsliv vil kanskje tenke tilbake på dagen i dag og undre seg over hvordan han kunne taste overskriften Er Oljefondet et svart hull?
I lunsjpausene ved Meteorologisk institutt vil man trolig unngå å snakke om mørke skyer i horisonten, som også er i vanlig bruk blant bedriftsøkonomer som sanser dårlige konjunkturer, permitteringer og kanskje oppsigelser,
Noen ser mørkt på det, eksempelvis de som er rammet av en alvorlig kreftsykdom og kanskje i tillegg flass, fotsopp og havesyke … men de må skjerpe seg og omformulere: Dette ser ikke bra ut, jeg er nok dau før sankthans….

2 kommentarer
  1. Jeg har også både lest kronikken til Anne Bisgaard og sett/hørt Grini uttale det beryktede ordet på TV.
   Vi bør ikke lenge bruke dette ordet, det har jeg klart for meg. Selv om det for meg aldri har betydd noe negativt, så respekterer jeg at det oppleves slik av andre, så derfor unngår jeg det. Men jeg synes det har gått for langt hvis man ikke skal kunne snakke om mørke og lyse ting lenger uten å bli anklaget for rasisme.
   Hvis man kan si at det å bruke n-ordet og andre tilsvarende ord er å falle i grøftekanten, så vil jeg påstå at å fjerne “lyst” og “mørkt” og tilsvarende ord fra språket vil være å falle i den andre grøftekanten. Nei, sunn fornuft, folkens…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg