HVA FAEN ER DET MED RUSSERE…

Ulaseggjørlig å fastslå hvilke informasjonsleverandører man kan stole på i krigstid; løgnen er jo halvveis rundt jorden før sannheten har fått på seg buksene. Ikke godt å si hva man skal tro, men jeg er nysgjerrig på hva gjennomsnittsrusseren mener om krigen i Ukraina og:
Hvor mange russere støtter Putin og synes han er en grepa kar?
Mange ulike tall verserer. For fjorten dager siden refererte Stavanger Aftenblad til en fersk undersøkelse utført av det russiske, ikkestatlige forsknings- og meningsmålingsinstituttet Levada: 83 prosent av russerne støtter Putin, en økning på 12 prosent fra februar.
Kan man stole på dette tallet? Selvsagt ikke. Det er umulig å si noe sikkert om Levadas status som uavhengig. Russland er et brutalt diktatur, og en eller annen byråkrat i Kreml kan ha ringt Levada og bestilt en meningsmåling med gitt resultat.
Så hva skal man tro? Vel, generelt pleier jeg se på ulike kilder, lese hist og her, danne meg et helhetsinntrykk, trekke fra og legge til, vurdere rimelighet og sannsynlighet og historiske fakta .. hensynta ditt og datt og mer til, plugge alt inn en hemmelig, matematisk formel jeg selv utarbeidet i unge år … og vips, så foreligger en antagelse, men bare en antagelse – jeg stoler ikke helt på den – men ettersom det er påske, holder jeg fast ved den: 94,5 prosent, som forøvrig er tett opptil det alkoholinnholdet russere flest foretrekker.
Høyt tall? Jepp. Frekt og freidig anslag? Kanskje, men det er i tråd med helhetsinntrykket; russere generelt er klin kokos, mange av dem forestiller seg Russland som hellig og ukrenkelig, utvalgt av Gud til å herske både her og der og de fleste steder imellom.
Alle som har lest litt russisk historie, vet at den er mørk, absurd og blodstenkt … og et liv i Russland, eller i et naboland, er ikke mange kopek verdt, og det er hundre av dem på en rubel – som i dagens valutakurs tilsvarer 0,11 krone.

En professor emeritus jeg kjenner, sa det en gang slik:
“Du kan vente deg hva som helst av russere. Det kan virke som de allerede på fosterstadiet utvikler ekstremisme. Når de fødes, er de i prinsippet å anse som ville dyr og det første de tenker på, er hvordan drepe mamma.”
Nåja, den gode proffen tok kanhende litt hardt i. Jeg ville omformulert og sagt at de venter med mammadrapet til etter ammingen…

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg