DEN BESVÆRLIGE RUNDKJØRINGSBIKKJA

En eller annen gang i 2006 ble det populært blant svenske gatekunstnere å tilvirke bikkjer i ulike materialer og plassere dem i rundkjøringer hist og her. Ingen vet hvorfor. Ingen vet heller hvorfor bikkjer og ikke katter, eller kaniner, eller grevlinger…
I 2007 fikk Lars Vilks en idé: Hva om jeg dropper hundehodet og erstatter det med profeten Muhammeds?
Kunstner Vilks rablet sammen en tegning i full fart, han brukte sikkert ikke mer enn et snaut minutt. Han tegnet flere varianter, tilsammen brukte han kanskje fem minutter. Den mest kjente ser omtrent slik ut:


Da Örebro-avisen Nerikes Allehanda trykket denne tegningen 19. august 2007, som illustrasjon til en artikkel om ytringsfrihet, ble det baluba. Muslimer allevegne ble fryktelig krenket og ville kverke Vilks, helst skjære hodet av ham, slik skikken er blant muslimer uten impulskontroll – og de finnes jo.
Underlig at det skal bli så mye ståk og ståhei om ei jævlig fillebikkje som står i en rundkjøring og har skjegg, men muslimer har jo aldri vært særlig innstilt på latter og løyer og ytringsfrihet … den som kødder med Muhammed, må dø straks og brenne evig i helvete!!!
Snev av komikk? Absolutt. Forunderlig at så mange kan bli så grinete av en liten tegning av ei bikkje i en rundkjøring. Vilks fikk svi, resten av livet måtte han leve under konstant politibeskyttelse, slik at ingen muslim fikk komme i nærheten og skjære hodet av ham med en sløv machete.
Vilks klaget aldri, men man må tro at han angret litt, ikke fordi han tegnet denne bikkja, men fordi han ikke tok i litt når han først skulle lage en Muhammed-tegning… resultatet ble jo uansett trusler om død og pine.
Han kunne eksempelvis grepet fatt i det faktum at Muhammed var i overkant interessert i småpiker – eller pedo, som noen kaller denne tilstanden. Han kunne ha tøyset litt med forestillingen om alle de 72 jomfruene som rettroende selvmordsbombere får hygge seg med, straks etter at de med et smell tar seg til den muslimske himmelen. Islam er stuvende full av artigheter, og Vilks valgte ei bikkje i ei rundkjøring. Det rimer ikke helt.
Vilks er død, det er for sent å spørre ham om disse tingene, man er henvist til gjetninger. Kanskje var det slik:
Vilks hadde doktorgrad i kunstteori og var formodentlig flink til å tenke. Kanskje tenkte han at hunden – hvertfall i siviliserte land – anses som menneskets beste venn – noen ganger den eneste .. og at han med sin tegning ville antyde at profeten Muhammed er menneskets aller beste venn – noen ganger den eneste – og at han således ville hylle Muhammed, men ble misforstått – slik mange kunstnere blir. Ikke utenkelig, det…

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg