AVHØR NUMMER 6

Politiet har avhørt Espen Andersen Bråthen fem ganger. I dag skal han avhøres påny. Kan godt tenkes motiv igjen blir et tema. Viktig at det blir fastslått og at det er det rette motivet; hertil grunn til å tro at de involverte i avhørene er kjent med at “hypotesen om at siktede konverterte er svekket.” Det ligger nok i kortene at ingen vil at den skal styrkes. Det beste er at Bråthen anses som et psykiatrisk kasus og bare det. Således unngår man å krenke muslimer, for når de blir krenket, er helvete løs. Da kan alt skje.
Kan godt tenkes at politiet i denne saken har tørket støvet av gamle avhørsteknikker. Man må kanskje tro at to polititjenestemenn gjennomfører avhørene av  Bråthen – en snill og en slem. La oss kalle dem Snillingen og Slemmingen. Kanskje dagens avhør vil forløpe omtrent slik:
Snillingen: – God dag, Bråthen. Sovet godt?

Snillingen: – Ja, sånn er det med meg også. Noen ganger våkner jeg midt på natta. Det er vel no’ med alder’n. Man blir jo eldre… jaja sånn er det… og noe endrer seg med årene, det er både sikkert og visst, som bestefar alltid sa, men noe endrer seg ikke så lett. Jeg, for eksempel, har aldri trudd no’ særlig på astrologi og sånne greier.
Slemmingen: – Det min kollega prøver å si er at man ikke helt uten videre begynner å tro på noe. Ja, vi vil snakke om islam, Bråthen, og denne  konverteringen din. Som vi ikke tror på.
Snillingen: – Ja jo, det er jo sånn, Bråthen, at vi gjerne vil forstå handlingene dine. Det kan virke som du ikke var helt deg selv da du … ja, den onsdagen i Hyttegata. Du er jo ikke sånn, egentlig … hadde du fått hjelp i tide, hadde ikke dette skjedd, men psykiatrien henger ikke helt med, veit du. Sånn er det..
Slemmingen: – Du er syk, Bråthen … meget syk. Det er derfor du drepte fem mennesker. Dette utelukker islam og konvertering.
Bråthen.: – Men jeg er muslim, og jeg konverterte for fire år siden. Du har vel sett den youtube-snutten.
Slemmingen: – Ingen husker noen seremoni, Bråthen. Det er helt vanlig at sinnssykdom avleder forestillinger om saker og ting som ikke er reelle. Det heter vrangforestillinger. Hvordan lyder forresten den islamske trosbekjennelsen?
Bråthen: – La illaha ila illa allah wa muhammad rasul allah.
Slemmingen: – Det der høres ut som helt vanlig babbel sent en lørdag i Kongsberg. De fleste som blir tatt inn i fyllearresten her, snakker omtrent sånn.
Snillingen: – Så sa … ja, kollegaen min her er litt utålmodig, men vi har god tid, Bråthen, null stress og…
Slemmingen: – … og du har brukt narkotika, Bråthen, det er vel ikke særlig religiøst!
Bråthen (ler): – Kanskje ikke, men all muslimene jeg kjenner, ruser seg – på alt mulig rart.
Slemmingen: – Vi veit at du ikke er muslim, at du ikke konverterte.
Bråthen: – Åssen veit dere det?
Slemmingen (sint) : – Hør her, unge mann .. du skal ikke legge deg opp i etterforskningsarbeid. Vi har gjort en masse undersøkelser og snakket med folk. Ingenting tyder på at du konverterte.
Bråthen: – Men det gjorde jeg. Jeg er muslim og tror på profeten Muhammed, fred være med ham.
Slemmingen (veldig sint): – Nå skal du høre her, Bråthen! Vi vet at du ikke er muslim!
Snillingen: – Så så, kanskje vi skal ta en pause.
Bråthen: – Jeg er tørst. Helt tørr i munnen.
Slemmingen: – Vi har masse kald cola i kjøleskapet.
Bråthen: – Supert.
Slemmingen: – Men vi er ikke helt der ennå, du må ta en avgjørelse, Bråthen.
Snillingen: – Det beste er at du dropper det der islamgreiene. Det gjør alt mye enklere. Du blir ansett strafferettslig utilregnelig, retten kommer til å ta hensyn til det. Du får bo på et sted der du blir tatt vare på, alt blir bra og når du er frisk, kommer du ut og kan begynne som kokk igjen.
Bråthen: – Jamen, jeg er muslim. Kan jeg få en sigarett?
Slemmingen (litt mindre sint): – Her gjelder røykeloven, men det hender vi gjør unntak.
Bråthen: – Når?
Slemmingen (ganske blid): – Når vi opplever samarbeidsvilje, når de vi avhører er greie og bekrefter noe vi allerede vet, sånn at vi slipper kaste bort tiden vår…

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg