DEN DUMME OG DEN KLOKE OG JONAS GAHR STØRE

Noen tror Emilie Enger Mehl (Sp) blir ny justis- og beredskapsminister, men det vet vi ikke sikkert før senere i dag. Denne statsrådposten er viktig, og den har i de senere år fått utvidet portefølje. Jeg har i tankene den ikke ubetydelige og økende befolkningsandelen som mener at Allah, Muhammed og Koranen står over alt annet, inkludert Norges Grunnlov, hvori paragraf 100, omhandlende ytringsfrihet.
Vi trenger en justisminister som kan og vil tenke prinsipielt, skjære gjennom ullent snikksnakk og uvitenhet, opplyse allmennheten hva norsk ytringsfrihet handler om.
Mine tanker løper i retning Anine Kierulf. Hun er kvass jurist, førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett (UiO) og rådgiver for Norges institusjon for menneskerettigheter. Hennes spesiale er konstitusjonelle spørsmål, menneskerettigheter og ytringsfrihet.
Hun blir oppringt når mediene vil ha noen som kan si noe fornuftig om ytringsfrihet. NRK gjorde det her om dagen, i anledning SIANs opptreden i Porsgrunn sist lørdag og ytringer fremsatt av en tullebukk ved navn Robin Martin Kåss.


Han er ordfører i Porsgrunn, for Arbeiderpartiet og ikke så betatt av SIAN, som reiser omkring og advarer mot islam. Kåss sa til Dagsrevyen mandag at SIAN “ikke har et budskap av interesse for noen” og at de selv bør betale for sikkerhetsforanstaltninger ved demonstrasjoner, hvilket øyeblikkelig vil bringe SIAN til taushet; ingen vil bli knivstukket og kanskje partert på torget i Kristiansand, eller Drammen.
Kåss mener det får være grenser for ytringsfrihet, han setter en uspesifisert øvre prislapp på den. Han mener at SIAN koster for mye penger, og forslår at Stortinget griper fatt i dette og setter en beløpsgrense.
I samme innslag er Anine Kierulf i studio for kommentar. Hun avgir en velformulert leksjon om ytringsfrihet og litt om politiloven attpå. Hun smadrer Kåss’ ytringer om ytringer og påpeker at det ikke er SIAN som utløser de store kostnadene ved omseggripende politioppbud, men motdemonstranter som bryter loven og med overlagt mord i blikket skaper bråk, baluba og et helvetes lurveleven.


Men Kierulf blir nok ikke justisminister. Trolig vil hun ikke, heller. Det kan jo dessuten tenkes at hun i september stemte hverken Arbeiderpartiet, eller Senterpartiet.
Støre er nok heller ikke interessert. Han må tenke fremover. Han trenger muslimenes stemmer ved neste stortingsvalg, de er jo en stor minoritet. Best å holde seg inne med dem, slik Støre gjorde i karikaturstriden av 2005-06 og da han noen år senere ikke ville gi slipp på blasfemiparagrafen i straffeloven.

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg