FAKTISK BARE FRUKTSALAT

Faktisk.no (heretter bare Faktisk) har tatt på seg samfunnsansvar formulert slik: “Faktisk.no AS er en ideell organisasjon og uavhengig redaksjon for faktasjekk av samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge.”
Nåvel, kanskje ikke heeelt uavhengig; Faktisk er eiet av NRK, VG, Dagbladet, TV2, A-Media og Polaris Media som hver bidrar med én million kroner i årlig driftsstøtte, altså 6 millioner kroner.
Noen vil kanskje antyde at disse seks millionene er en fullforsikringspremie som avverger faktasjekk av aktørene nevnt ovenfor. Etter alt å dømme virker denne  forsikringsordningen så det suser; Faktisk faktasjekket ikke VG-journalist Lars Joakim Skarvøy, da han i samråd med ansvarlig redaktør Gard Steiro i fjor kokte sammen tidenes røverhistorie om Trond Giskes opptreden på Bar Vulkan i Oslo.
Faktisk liker å skrive om tøyseting som folk flest aldri har hørt om og ikke bryr seg døyten om. Her om dagen kom noen i Faktisks redaksjon under vær med rykter om at Greta Thunberg hadde oppfordret kineserne til å slutte å spise med tradisjonelle trepinner for derigjennom unngå hogst av svære skogsfelt med finfine trær som suger til seg tonnevis av karbondioksyd og således bidrar til et bedre klima for alle i hele verden.
Kan godt tenkes at Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg ble svært oppglødd og straks henvendte seg til sin faktasjekker Morten Langfeldt Dahlback, slik som antydet her:


Dahlback er ikke av den sorten som unnslår seg ordre, uansett hvor tåpelig den måtte være. Han gikk trøstig i vei, og sett slikt: Det stemte ikke, gitt; Thunberg har aldri sagt  noe om trær i Kina og spisepinner, det var visst bare fake news spredt på sosiale medier, sannsynligvis med opprinnelse et nettsted i Russland hvori oppskrift på salat med tørkede aprikoser .
Faktisk paginerer ikke sine rapporter, man må bruke tommestokk. Langbacks rapport er titulert Nei, Greta Thunberg har ikke oppfordret kineserne til å slutte å bruke spisepinner og er rundelig målt 150 centimeter på min laptop, som er nesten like langt som legemet til Napoléon Bonaparte.

3 kommentarer
  1. Faktisk.no ble opprettet for å angripe alternative medier etterhvert som de tok markedsandeler fra gammelmedia. Sistnevnte valgte heller å betale en mindre sum enn å endre oppskriften fra venstrelent ensretting som leserne var møkk lei av. Undersøkelser har fastslått at Faktisk.no bruker mesteparten av tiden sin på å imøtegå artikler og kommentarer fra alternative media. Men som av onde tunger antydet den lettere demente presidenkandidat Biden sa for ikke så veldig lenge siden: “Jeg velger sannhet fremfor fakta”. Faktisk.no kan se ut som de har snudd på synonymene og i tillegg har gått for det mer trumpske “alternative fakta”. I denne saken tror jeg rett og slett at vår tjenestevillige faktasjekker Morten Langfeldt Dahlback har hørt feil. Jeg tror nemlig at Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg ikke sa spisepinner. Han sa spise pinner. Det endrer saken diametralt. Bakgrunnen er jo som følger: Kineserne har nok en gang vært opphavet til en skummel sykdom. Det er teorier som går ut på at Korona-viruet kommer fra dyr. Kineserne har derfor, i god kinesisk ånd, beordret forbud mot å spise hunder og katter og nåde deg om du likevel gjør det. Dette har i de praksis gjort elegant ved å fjerne hunder og katter fra menyen og sette de opp på den nasjonale kjæledyrlisten. Denne listen leser den jevne kineser jevnlig formoder jeg og derfor er det nå ikke så fett på matbordet. Flaggermus har jo gått litt av moten i det siste og lokker ikke nevneverdig det heller. De er jo nødt til å spise og de tar derfor det de har – pinner. Det endrer jo forutsetningene for Faktisk.nos alternative fakta. Riktignok gremmes både Greta og faren hennes fryktelig for tiden. Hele verden er jo i lockdown utenom Sverige og de eneste som bryr seg som CO2 er de som krampaktig forsøker å slå politisk mynt ved å piske den døde hesten klimasaken er blitt. Det er nesten ingen. Så jeg foreslår at Faktisk.no underrettes om fadesen og lager en ny rapport om at kineserne nå har begynt å spise pinnene sine. De har jo nesten ingenting annet å spise etter at kjæledyr forsvant fra menyen.

  2. Faktisk.no ble opprettet for å angripe alternative medier etterhvert som de tok markedsandeler fra gammelmedia. Sistnevnte valgte heller å betale en mindre sum enn å endre oppskriften fra venstrelent ensretting leserne var møkk lei av. Undersøkelser har fastslått at Faktisk.no bruker mesteparten av tiden sin på å imøtegå artikler og kommentarer fra alternative media. Men som av onde tunger antydet den lettere demente presidenkandidat Biden sa for ikke så veldig lenge siden: “Jeg velger sannhet fremfor fakta”. Faktisk.no kan det se ut som har snudd synonymene og i tillegg har gått for det mer trumpske “alternative fakta”. I denne saken tror jeg rett og slett at vår tjenestevillige faktasjekker Morten Langfeldt Dahlback har hørt feil. Jeg tror nemlig at Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg ikke sa spisepinner. Han sa spise pinner. Det endrer saken diametralt. Bakgrunnen er jo som følger: Kineserne har nok en gang vært opphavet til en skummel sykdom. Det er teorier som går ut på at Korona-viruet kommer fra dyr. Kineserne har derfor, i god kinesisk ånd, beordret forbud mot å spise hunder og katter og nåde deg om du likevel gjør det. Dette har i de praksis gjort elegant ved å fjerne hunder og katter fra menyen og sette de opp på den nasjonale kjæledyrlisten. Denne listen leser den jevne kineser jevnlig formoder jeg og derfor er det nå ikke så fett på matbordet. Flaggermus har jo gått litt av moten i det siste og lokker ikke nevneverdig det heller. De er jo nødt til å spise og de tar derfor det de har – pinner. Det endrer jo forutsetningene for Faktisk.nos alternative fakta. Riktignok gremmes både Greta og faren hennes fryktelig for tiden. Hele verden er jo i lockdown utenom Sverige og de eneste som bryr seg som CO2 er de som krampaktig forsøker å slå politisk mynt ved å piske den døde hesten klimasaken er blitt. Det er nesten ingen. Så jeg foreslår at Faktisk.no underrettes om fadesen og lager en ny rapport om at kineserne nå har begynt å spise pinnene sine. De har jo nesten ingenting annet å spise etter at kjæledyr forsvant fra menyen.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg