FAKTISK BARE LIRUMLARUM

Lenge siden jeg har vært inne på faktisk.no (heretter Faktisk), men det er alltid gøy å se hva redaktør Kristoffer Egeberg og fakatasjekkegjengen hans sysler med. Undres på om de har begynt å jobbe i overensstemmelse med samfunnsansvaret formulert av dem selv:
Faktisk.no AS er en ideell organisasjon og uavhengig redaksjon for faktasjekk av samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge.
Seff ikke. Faktisk er omtrent like uavhengig som Pravda var på Bresjnevs tid; alle vet at Faktisk er eiet av VG, Dagbladet, NRK, TV 2, Polaris Media og Amedia, som tilsammen dytter seks millioner kroner inn på Faktisks driftskonto hvert år.
Disse eierne anser nok disse millionene som en grei assuranse, mot frekke og nesehøye snushaner som endevender og demonterer journalistikken deres i jakten på faktafeil og uetterretteligheter.
Så da blir det til at man orienterer seg annetstedshen, eksempelvis et sted i Tyskland, der det var flom i sommer og noen hadde knipset et bilde av en BMW flytende medstrøms, med et ganske røft imperativ påført klistremerke i bakruten: FUCK YOU GRETA!
Noen publiserte dette bildet i sosiale medier, deriblant facebook … og er det noen som virkelig følger med på facebook her til lands, er det redaktør Kristoffer Egeberg. Man kan tenke seg denne dialogen i Faktisks redaksjonslokale:
Red. Egeberg: – Geir, kom hit!
Faktasjekker Geir Molnes: – Ja, sjef!
Red. Egeberg: – Sjekk denna BMWen i Tyskland ‘a. Serru hva som står i bakruta?
Faktasjekker Molnes: – Eehh.. nei..
Red. Egeberg: – Jamen faen, se ordentlig ‘a!
Faktasjekker Molnes: – Eehhh …fiskeriruta.. ehh, nei det…
Red. Egeberg: – ..fyfaenskjerp deg… det står FUCK YOU GRETA!
Faktasjekker Molnes: – Ååå.. jaaa, nå ser jeg det. Det er vel Greta Thunberg det er snakk om…
Red. Egeberg: – Nettopp, sjekk om det er sant.
Faktasjekker Molnes: – Om hva er sant?
Red. Egeberg: – Om den påskriften er ekte.
Faktasjekker Molnes: – Ja, men nå skal du høre, VG har en rar sak om…

Slik gikk det til at Geir Molnes ilte til sin pult og skriveinnretning. Han gikk grundig til verks og bragte på det rene at bildet opprinnelig var trykket i avisen Bild – uten påført FUCK YOU GRETA!
Molnes er hardkokt faktasjekker og avslørte videre – helt i tråd med redaktør Egebergs antagelse – at påskriften av noen sjofle juksemakere var manipulert inn i bildet, og at dette ble spredt vidt omkring på det største av alle nett, nemlig internettet, i alle slags sosiale medier, slik at flere hundre millioner mennesker over hele verden ble utsatt for en svært ondartet variant av fake news.
Molnes tastet en tekst henimot 85 centimeter lang, målt på min laptop, illustrert med fire avslørende bilder av BMWen. Tittel: Nei, det står ikke “Fuck you Greta!” bakpå denne bilen
Neivel, men come on … who the fuck cares!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg