FØDT FORBRYTER, ELLER BARE LITT SLUMSETE…

En og annen vil hevde at vi lever i en reiseregnings- og pendlerboligtid. Litt snevert perspektiv, kanskje … litt for enkelt, det er jo mye annet og viktigere saker og ting som preger vår tid, men la oss si at tilliten til folkevalgte er viktig … ja, da må man bare sørge for at kasus som Eva Kristin Hansen ikke innehar vervet som Stortingets president – og det gjør hun ikke lenger. Hun er imidlertid ikke alene om å ikke gjøre stort nummer av forskjellen på egne og andres penger. Et helt spesielt tilfelle: Tidligere stortingspolitiker Hege Haukeland Liadal (Ap).
I 2019 ble hun avslørt, av Aftenposten. Det ryktes at mange fikk akutt hakeslepp og kjevelåsning og måtte på legevakta for å få fortennene til å møtes igjen. En bekjent av en venn av meg gikk på Karl Johan og fordypet seg så grundig i Aftenpostens dekning av Liadals eksesser at han i befippelsen glemte hvor han var og støtte hardt an mot en Harley Davidson, som veltet og utløste dominoeffekt som bevirket fall av et halvt dusin andre Harleyer. Han dro ikke til legevakta etterpå, han ble kjørt til Ullevål sykehus.
Min ikke helt faste tegner, Robbie – som sammen med en blond eksstripperske fra Austin, Texas – hensleper eksiltilværelse i en husbåt flytende på en av Amsterdams mange kanaler, kludret i 2019 sammen en tegning, så å si en parafrase over et fotografi fra 2017, som fremstiller Hege Haukeland Liadal spaserende på brostein sammen med Jonas Gahr Støre i byen Haugesund.
Robbies forenkling besto i at han tegnet Liadal uten klær. Slemt gjort, kanskje… sikkert ikke særlig raffinert, men ganske treffende, og hun hadde selv kledd av seg:

Hege Haukeland Liadal ble innvalgt på Stortinget i 2013. Hvorfor? Var hun drevet av politisk engasjement? Etter alt å dømme: Neppe.
Straks hun var installert på tinget, begynte hun å skrive reiseregninger i et ellevilt tempo. Ikke reelle reiser … nei, reiser hun aldri hadde foretatt, reiser uten minste tilknytning til hennes stortingsverv, og reelle reiser forlenget hun slik at det ga høyere utbetaling.
Hun krevde kjøregodtgjørelse for bilreise mellom Oslo og Haugesund, men hun satt ikke i en bil, hun var på Øyafestivalen med familien sin. En annen reise av tjenestemessig art gikk angivelig til Odda og Tyssedal i Hordaland. For det fikk hun utbetalt 3100 kroner, men hun var ikke Hordaland, hun var i Haugesund. En annen gang krevde hun reisegodtgjørelse for en biltur i Norge, men da var hun i Stockholm, gitt. For alt vi vet, har hun vurdert reiseregninger for de gangene hun har vært ute og hentet reklame fra postkassa si.
Liadal er tiltalt for forsettlig grovt bedrageri overfor Stortinget. Saken startet 2. november i Oslo tingrett og skal være ferdigbehandlet 15. desember. Det handler om 56 ureglementerte reiseregninger. Halvparten av disse ble gjort bare i Liadals fantasi. Urettmessig erverv: 117 776 kroner.
Om jeg forstår Aftenposten rett, er Liadals forklaringer i retten en overdådighet av råvarer for en helaftens revyforestilling. Hun startet første dag i retten med å nekte straffeskyld, samtidig tok hun i bruk kvinnens fremste våpen, gråt og tenners gnidsel – trolig for å utløse sympati omkring seg, i håp om mild straff.
Aktor i saken har måttet tåle mye lirumlarum, slik som Liadals forklaring på hvorfor hun en rekke ganger krevde diettpenger når hun overnattet hjemme:
“Jeg har ikke noen god forklaring på det. Kanskje markøren har stilt seg feil, eller at jeg har glemt å huke av i riktig boks.”
Aktors dager har medgått til å konfrontere Liadal med hennes straffbare handlinger, men AP-politikeren har svært dårlig hukommelse.
“Jeg har problemer med tall og datoer”, sa Liadal i retten og anførte at hun husker når barna hennes ble født, men ikke når de lærte å sykle – som trolig gjelder for de aller fleste foreldre uten spesialinteresse for barns opplæring i sykling.

Jaja, Liadal er 49 år. Dement? Sannsynligvis ikke, men det er helt vanlig at hardkokte vinningsforbrytere ikke husker noe av det gale de har gjort når de må stå til ansvar i en rettssal. Om noen lurer på hva Hege Haukeland Liadal drev med før hun ble stortingspolitiker:
Avdelingsleder i Adecco Haugesund. Etter 15 måneder fikk hun sparken i 2012, fordi hun brukte bedriftens penger som om det var hennes egne…

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg