KNIVSTIKK FOR HÅNDTRYKK

Jeg liker uformelle møter mennesker imellom, jeg gjør det … men det finnes grenser. Knivstikk i hjerteregionen er veldig invaderende, sikkert også svært ubehagelig, og man føler nok at intimitetsgrensen brytes, men innføring av kniv i andres kropper er blitt en mer og mer vanlig omgangsform her til lands. Nesten like vanlig som håndtrykk.
Det skjer dagstadig. I går: Knivstikking i Notodden og i Stavanger, og det kan godt tenkes at noen driver en brødkniv inn mellom en annens ribbein mens jeg sitter her og taster.

Noen får mindre skader, andre må på intensiven og noen dør – i livets vår. Noen dør senere… mandag denne uken døde et eldre ektepar på Otta, etter knivstikk. Drapsmannen er “norsk statsborger”.
Han har visst vært innom helsevesenet, formodentlig ikke for ankelbrudd, eller fotsopp. Ellers vil ikke politiet si så mye, og media viser ikke så stor interesse. Gjenkjennelig taushet, som leder tankene i bestemte retninger.
Fordomsfullt? Nææ, vil ikke si det. Det er forskjell på fordommer og fakta faen. Jeg kan ikke henvise til fyldige forskningsrapporter med titler som Muslimer og vold, Islam og voldtekt, eller Den moderate muslimens aggresjon … nei, jeg kan ikke det, men SSBs krimstatistikk gir en pekepinn.
Mange liker ikke begrepet fremmedkulturell, de synes det er ekskluderende og polariserende – vi og dem – men oppriktig talt, jeg vokste ikke opp i en kultur der knivstikking og ran var vanlig, og jeg vanker ikke i miljøer der sånt hører til dagens dont. Således må jeg kunne si – for min egen del, og mange andres – at knivstikking er fremmedkulturelt.
Tidene forandrer seg, må bare innse det. Det er drøyt 200 000 individer her til lands med opprinnelse fra land med kulturer hvori vold og drap er like naturlig som det er for nordmenn – de med syskjenbån på Gjøvik – å spise fårikål i oktober.
Jaja, sånnæreblitt. Få’kke gjort no’ med det, må bare ta forholdsregler. Jeg kjører ikke gjennom sentrum i byen der jeg bor på kveldstid – med vinduene nede. Det har jeg ikke nerver til.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg