NORGES HOREFORBUND

Da Qatar ble tildelt fotball-VM for ti år siden, så mange seg omkring etter en bøtte å kaste opp i. Den eneste grunnen til at den lille og ganske ekle araberstaten fikk VM, var korrupsjon av alle groveste sort.
Som alle andre araberstater gir Qatar faen i menneskerettigheter, og det går ganske hardt for seg i landets byggebransje. HMS er ikke fokusområde. Oppføring av stadioner og annet VM-stæsj har – foruten penger – kostet over 6500 menneskeliv. Dødsfallene skyldes i betydelig monn dårlige arbeids- og boforhold. Det dreier seg om fremmedarbeidere fra India, Pakistan, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Kenya og Filippinene. De får dårlig betalt, mindre enn avtalt. De er slaver.
Så hva gjør man? Boikott? Ledelsen i Norges Fotballforbund vil ikke boikotte, den går inn for Støre-metoden, som Jonas Gahr Støre kaller dialog, men som andre benevner horetilnærmingen, jfr. hans utenriksministertid og den ynkelige opptredenen i karikaturstriden av 2005-06.
Fotballforbundet vil snakke med Qatars myndigheter om menneskerettigheter mens VM pågår, forsøke å påvirke, slik at Qatars myndigheter går i seg selv, erkjenner alle gale gjerninger, ber om tilgivelse og blir skikkelig snille.
Selvsagt tror ingen i fotballforbundet på dette, det handler om penger og det er jo så gildt å være med i VM. Norge har bare deltatt i to fotball-VM, sist i 1998. Dessuten: Spist er spist og døde mennesker er døde.
Flere norske eliteklubber vil boikotte Qatar-VM, men de kan ikke vedta boikott. Hvem kan det?
Spillerne våre. Hvis spillerne sier at de ikke vil spille ball i Qatar, er Norges Fotballforbund sjakk matt. Hvem er kaptein på laget? Det er Martin Ødegaard, men han er heller ikke innstilt på boikott, han er tilhenger av Støre-metoden. Jeg tror ikke at han tror på den selv, men det er jo så gøy å spille VM, og det kreves mot og linjalrett rygg for å tre ut av rekkene.


Ødegaard er fra samme by som jeg. Alle i byen er stolte av ham. Tenk om han hadde satt seg på bakbeina og nektet å spille i Qatar? Det hadde vært no’, men det gjør han nok ikke. Jeg elsker fotball, men jeg ønsker Norge all mulig uflaks og ingen poeng i kvalifiseringsspillet.
Håvard Melnæs, redaktør i fotballbladet Josimar, sa i et radioprogram i går:
Nå er vi der at fotballspillerne faktisk må ta stilling til om de vil spille et VM på en gravplass, om fotballedere vil sende sine landslag til å spille fotball-VM på en gravplass og om det store TV-publikum ønsker å se en fotballfest bygget av moderne slaver i en apartheidstat..

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg