NYTT FORSØK

Sånn cirka i 2015 prøvde jeg meg som spåmann. Jeg veddet en sixpack pils på at Jonas Gahr Støre aldri ville bli statsminister.
Begrunnelse: Folk forstår at Støres ryggrad er veldig justérbar. Ikke bare har han vist ettergivenhet for gærne muslimers vold og raseri i striden om Muhammed-tegninger, han har også – etter fredspristildelingen i 2010 – lagt seg på rygg som en gatetøs for kommunistpartiet i Kina. Videre vet kanskje bare nærmeste familie hva Støre mener om og med ytringsfrihet, og han ville også beholde blasfemiparagrafen i straffeloven – til glede for muslimer, som jo ikke ugjerne stemmer Arbeiderpartiet. Hva mer var: Han vant kommunikasjonsbyrået Geelmuyden-Kieses Tåkefyrstepris i 2015 (og var nær ved å vinne igjen i 2018).
I fjor høst måtte jeg kjøpe seks bokser pils, men nå prøver jeg meg påny:
Støre sitter bare én periode og blir ikke statsminister etter stortingsvalget i 2025.
Ikke fordi han ikke kan bli gjenvalgt, men fordi han ikke vil. Tror jeg. Videre tror jeg han allerede nå vet at han ikke stiller til gjenvalg.
Begrunnelse: Han har oppnådd det han ville, bli statsminister. Han kan prale med at han har vært statssjef, som sin venn Jens. Been there, done that. Hakk i skjeftet. Han får portrettet sitt på en vegg i statsministerens kontor, i rekken andre statsministre før ham. Stas og kalas. Klart det.
Han kan slappe av, slå seg litt løs, slik som da han 22. juli oppfordret “moderate muslimer” til å justere kursen hva angår holdninger til det “skeive miljøet”. Han måtte jo vite hvordan de ville reagere; muslimer er ganske forutsigbare, de blir sure og krenket straks noen antyder minste lille skavank ved deres tro. Men det blåser Støre i, han vil ikke trenge stemmene deres igjen.
Han har også kostet på seg nesepeking i retning folk som sliter med å betale strømregningen. Til NTB fortalte han at han har skaffet seg en egen, helt personlige strømstøtteordning, en vedstabel på hytta i Hallingdal.
Alle vet at Støre ikke trenger sanke ved, han trenger ikke strømstøtteordning. Støre er rik, og han har skaffet seg pengene på den mest behagelige måten: Arv.
Morfar Johannes Gahr tjente en bråte penger på salg av Jøtul-ovner til tyskerne under krigen. Nazistene trengte jo også litt varme i kalde, norske vinternetter. Gahr fikk etterhvert en god tone med okkupasjonsmakten. Samlet omsetning til tyskerne: 4 381 638, 88 kroner, som innsatt i SSBs indekserte priskalkulator utgjør nesten 110 millioner i dag.
Arv går i arv, således kan Jonas Gahrs Støres sønn Magnus fortsette med det han gjør, sitte dørgende stille på en tue i granskauen, spise fleinsopp, la humla suse og tenke ingen tanker.
Vel, det var et lite sidestepp i min lille analyse av Jonas Gahrs Støre. Tilbake:
Støre har vært partileder siden 2014. På mange måter en drittjobb, men den måtte gjøres før han kunne bli statsminister. Han måtte ta stilling til en masse ting han ikke ville ta stilling til, eksempelvis Trond Giske og hans angivelige tafsing på kvinnelige partikamerater.
Støre er i det hele tatt en mann som ikke liker å ta stilling og vegrer seg for handling. Han “opplever” stadig saker og ting, han er mer deskriptiv enn normativ, men her om dagen uttalte han til Dagbladet at han ville ta grep:
“Jeg er statsminister i Norge. Det er norske interesser jeg er er satt til å ivareta.”
Dette er ikke nye og forbløffende opplysninger om statlig makt og mandat i Norge, men han lover å gjøre hva han kan for å bøte på strømkrisen, og han forteller at han i hele sommer har vært i daglig kontakt med olje- og energiminister Terje Lien Aasland, hvilket ikke lover godt.
Ifølge Gunnar Stavrum i Nettavisen er Aasland en durkdreven dagdriver som ikke gjør det skapte grann, bortsett fra å arkivere ukentlige rapporter om strømbeholdningen fra strømselskapene.
Norge er Norge og Støre vet at han alene ikke kan kjøre landet vårt i grøfta, så mye makt og myndighet har ikke en statsminister. Han kan sitte rolig og nyte en statssjefs prestisje og ikke minst et internasjonalt nettverk – som kan skaffe ham en fet stilling med lubben lønn – når han i 2025 går avgår som statsminister…

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg