TELEMARKING FØR OG NÅ

Bortsett fra det hyggelige faktum at telemarksjæntune æ dei venaste i landet, er telemarkinger solide og trauste. De teller sauene sine, melker kuer, røkter høner, vedlikeholder traktor’n, passer sine egne saker og finner ikke på så mye kødd at det gjør no’.
De liker rosemaling, felespill og går ikke av veien for å lafte seg et hus eller to. De smir sine egne knivblad, spiser fenalår, drikker hjemmebrygget øl og jakter elg fra slutten av september til lille julaften. Telemarkingene er staute og stolte, især de som holder til i vest.
Men nå har begrepet telemarking … tja, hva skal man si … fått seg en liten bulk, blitt litt utskjemt, kan man kanskje si. En 24 år gammel mann fra Skien er tiltalt for forsøk på medvirkning til terrorhandlinger i Danmark og London. Tiltalen gjelder også tilknytning til IS. Rettsak er berammet 18. mai – 15. juni i Oslo tingrett og: Han benevnes telemarking.
Aner ikke hvordan han ser ut. Mediene holder ham anonym, men la oss si at han ser omtrent slik ut:


Ingen tradisjonell telemarking, dette. Hans skriftlighet støtter denne antagelsen, ikke spor av hverken nynorsk, eller dialekt:
«Jeg sier til deg Jhenna firdaws er har kommet ned til Danmark og kaller på folk»
«Gutta wallahi ikke la kuffar slippe unna uten konsekvenser»
«Brenn hus og bygninger»
«Vi vil at Danmark skal bli det nye Frankrike»
«Ta alle dere kan»
«Danskene har gått over alle grenser»
«Dere klarer lett 20+»
«Heller dø enn og leve som en som blir ydmyket av skitne kuffar»
Blodtørstig type. Røff språkbruk. Som alle ser, er det litt av hvert her. Hovedinntrykket er kebabnorsk og man undres litt på hvorfor 24-åringen ikke har inkludert termen morapuler, som jo er stamord og bærende element i kebabnorsk.
Nåvel, dette er ytringer ikke vanlige å høre i Telemark, ihvertfall ikke nordvest i Telemark. Da mormoren min kalte på sauene sine, lød det slik: “Sauen bæææ … sauen bæææ, tikka-tikka-tikka…”
Morfar sa ikke så mye, han hadde ikke tid til det, men tidvis samtalte han lavmælt med hesten sin og likte å synge Fola fola Blakken for den.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg