TØFFE-TERJE

Norges Fotballforbund sendte forleden en delegasjon til Doha i Qatar, med president Terje Svendsen i bresjen. Tilsvarende delegasjoner fra Sverige og Danmark er også på plass. Intensjon: Stille veldig kritiske spørsmål om menneskerettigheter, derigjennom snakke til rette myndighetene i Qatar og i løpet av nesten ingen tid få disse araberne til å forstå at de må være snille og greie mot journalister, homofile og fremmedarbeidere.
Blekansiktene iført dress, hvit skjorte og pene slips skal altså få hardkokte kefije- og kaftanemballerte ørkenmuslimer til å skjerpe seg og bli omtrent slik som vi nordmenn. Naivt, eller bare et absurd kammerspill?
Det siste, selvsagt. Svendsen er nok ikke så uvitende og dum at han nærer tro på at et land for det meste befolket av sunnimuslimer og resten shiaer, i full fart skal endre meninger, forkaste sharia, innføre pressefrihet, innvilge homofile alle rettigheter og forøvrig oppføre seg som majoritetsbefolkningen på Gjøvik og omegn.
FNs menneskerettigheter er en vestlig oppfinnelse, det vet nok Svendsen, men kanskje tror han at de er universelle. Det er de selvsagt ikke. Muslimer anser FNs menneskerettighetserklæring som et dekadent påfunn unnfanget i et anfall av beksvart gudløshet.
I 1972 ble Qatar medlem av OIC (Organisation of Islamic Cooperation), 57 muslimske land, som i 1990 bemyndiget sine utenriksministre til å møtes og pønske ut et alternativt menneskerettighetskonsept – Kairo-erklæringen, som bygger på islamsk tradisjon og sharia og er flere hundre tusen kilometer unna tankene til Eleanor Roosevelt, arkitekten bak FNs menneskerettighetserklæring av 1948.
Fotballpresident Svendsen er i Qatar. I dag, eller kanskje i morra, vil han få svar på sine kritiske spørsmål til Qatars myndigheter. Han har nok ikke høye  forventninger, det har han ingen grunn til … det vet han, selvsagt, men så har han da gjort noe, på vegne av norsk fotball og våre verdier.
Når han kommer hjem til Norge, kan han fortelle norske journalister at han har vært svært kritisk. Kanskje vil han si noe sånt som:
Det har vært gode samtaler. Vi har tatt opp fremmedarbeidernes bo- og arbeidsforhold, homofiles rettigheter og pressefrihet. Myndighetene i Qatar og representanter fra VM- arrangørene har lyttet, og jeg opplever at vi har hatt en god og fruktbar dialog.
Han vil selvsagt unnlate å si no’ om hans sterke fornemmelse av å bli snakket etter munnen, og at Qatar gir blanke faen i meningene til en fotballpresident hjemmehørende i et lite land beliggende langt pokkerivold mot nord et sted – der julenissen kanskje bor…

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg